Beeldende Therapie

“Hij die een reden tot leven heeft kan bijna alle levensomstandigheden verdragen” – F. Nietzsche

Het leven kan een feest zijn. We leven naar onze waarden, we beleven het hier en nu, en we doen wat er voor ons echt toe doet.

Maar soms is het leven geen feest. We zijn gevangen in depressieve gevoelens, zijn ons kompas kwijt, het lukt ons niet meer om problemen op te lossen met de gebruikelijke strategieën of met de goed bedoelde adviezen van onze omgeving. We komen op een spoor waar geen uitweg te vinden is, angstig of verstrikt in gedachten, en in een vicieuze cirkel van psychologische inflexibiliteit.

In individuele sessies ga ik met je op onderzoek uit, naar wat jou belemmert om in beweging te komen, op weg naar psychologische flexibiliteit. Beeldend werken in combinatie met ACT worden daarbij ingezet.

Beeldend werken is het vertrekpunt: door middel van een tekening laat je zien waar je staat, en wordt zichtbaar wat er in jouw binnenwereld speelt. We bespreken wat jou tegenhoudt om jouw leven ten volle te leven. Van beeld naar woord, van woord naar beeld.

ACT geeft de handvatten om wat niet meer werkbaar is aan te pakken. Inzichten en vaardigheden waarmee je naar je eigen gedrag kunt kijken en kunt leren omgaan met jezelf en je leven.

Het beeldend werken wordt steeds opnieuw ingezet om processen zichtbaar te maken, om te confronteren, om hoofd (denken), hart (voelen) en handen (doen) te verbinden.

Beeld-Woord-Beeld